
Części tak zwanej zastawy stołowej stanowią znaczną część akcesoriów przechowywanych w kuchni. Są to różnego rodzaju przedmioty wykorzystywane do podawania i spożywania posiłków. Będą to więc różnorodne serwisy obiadowe i kawowe z rozmaitych materiałów, jak również sztućce (sztućce reklamowe) i inne naczynia. Serwisy obiadowe zawierają najczęściej więcej części niż zestawy kawowe i są to takie elementy jak na przykład naczynie na zupę. Ogromnie cenione są zestawy wyprodukowane z porcelany, która jest tworzywem wysokiej jakości. Zestawy z porcelany odznaczają się zazwyczaj delikatnością, co również wiąże się z podwyższonym niebezpieczeństwem rozbicia. Są także zestawy z trwalszych materiałów. Dobrym przykładem jest ceramika, z której wykonywane są na przykład filiżanki i pozostałe elementy specyficznej zastawy z Bolesławca. Niezwykle ważne są też dodatki na specjalne okazje takie jak między innymi patery na ciasto.
Ogromnie istotną rolę posiadają również sztućce. Służą one do eleganckiego spożywania podawanych dań. Reguły savoir vivre’u określają bardzo dużą liczbę różnorodnych sztućców, wybieranych w zależności od typu potrawy. Przykładowo ciastko powinno się jeść albo za pomocą widelczyka albo łyżeczką, a wybór zależny jest od typu deseru. Za przejaw luksusu i bogactwa uznawane jest używanie sztućców produkowanych z drogich tworzyw takich jak srebro czy złoto.