Wok – jaki rodzaj wybrać

wok

Autor: Silit
Źródło: Silit

Kuchnia stanowi najważniejszy element prawie każdego domu. Jest miejscem przyrządzania potraw, a także często pełni rolę domowego centrum spotkań. Do niedawna jedynymi używanymi tam naczyniami służącymi przygotowaniu posiłków były garnki, rondle i patelnie. Aktualnie zaobserwować można pewną zmianę. W polskich kuchniach zagościł wok.

Rodzaje woków
W naszych kuchniach wok to nadal mało znane urządzenie. Tymczasem w krajach azjatyckich jest on najważniejszym naczyniem do przyrządzania posiłków. Wyglądem przypomina patelnię, jednak odróżnia się od niej kolistym kształtem oraz dużo większą szybkością przyrządzania posiłków. Produkowanych jest kilkaparę rodzajów woków biorąc za przesłankę materiał ich wykonania. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej, woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.

Jak najlepiej gotować w woku
Z reguły używaną metodą przygotowania posiłków w tym azjatyckim naczyniu jest smażenie i mieszanie na bardzo gorącym oleju. Ta metoda, zwana stir-frying sprawia, że składniki które stosuje się do przygotowania potrawy nie tracą pierwiastków odżywczych. Dzieje się tak, gdyż gorący olej przypieka od zewnątrz, rozgrzewając wyłącznie wnętrze. Warte uwagi jest, aby zawartość woka dużo razy mieszać. Pozwoli to uniknąć przylegania jedzenia do naczynia. Trzeba także pamiętać, aby od razu smażyć składniki, które dłużej. Drugą, praktykowaną metodą smażenia w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na głębokim oleju.

Wok żeliwny przyjął się w Polsce
Woki w państwie środka wykonywane są zazwyczaj z żelaza. W naszym kraju natomiast bardzo dużym wzięciem cieszą się woki żeliwne.

Ten dający do myślenia materiał po prostu należy poznać. Odnosi się do zbliżonej tematyki, więc na pewno warto go przeczytać. Kliknij – szczerze zalecamy ten artykuł (http://www.meblemagnat.pl/)!

Ten rodzaj naczynia jest popularny ze względu na tworzywo, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko w szybkim tempie się rozgrzewa i bardzo długo trzyma ciepło, ale także zapobiega przypalaniu potraw.

Grunt to rozeznanie
Niezależnie od tego jaki wok będzie służył w naszej kuchni, przy jego zakupie należy się solidnie rozeznać w kategorii materiału, z którego został wykonany. Na rynku wiele jest imitacji oryginału, które w niczym nie przypominają tradycyjnego, chińskiego woka.
wok wok cena

Źródło: www.SmakProstoty.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *