Uprawa chryzantem

Chryzantema to upatrzona, często hodowana roślina ozdobna o pięknych okrągłych kwiatostanach. Jej płatki mogą mieć rozmaite barwy – od złotej przez czerwień i purpurę po białe, różowe i żółte.

Nazwa chryzantemy pochodzi od greckiego słowa chryzos, oznaczającego „złoto.”. Nadzwyczajnie ceniona w Azji, znalazła się nawet w herbie cesarzy Japonii, tam też powiadano, że rosa skroplona na jej kwiatach – witryna internetowa serwis – zapewnia długowieczność. W wielu obszarach azjatyckich podarowanie czerwonej lub (zobacz www.lampytanie.pl) żółtej chryzantemy jest znakiem miłości, białe zaś są symbolem prawdomówności. W Polsce kwitnie najczęściej jesienią, od połowy sierpnia do października.

Chryzantemy

Autor: http://www.flickr.com
Źródło: http://www.flickr.com

W Polsce uprawa chryzantem jest średnio wymagająca pod względem włożonego wysiłku. Chryzantemy perfekcyjnie uprawianie odwdzięczają się pięknym kolorem, zaś cięte długo zachowują piękno. W dzisiejszych czasach hoduje się ją nie tylko na Święto Zmarłych, ale jako rodzaj kwiatów zdobiących ogród lub mieszkanie. Chryzantema to roślina przede wszystkim doniczkowo-szklarniowa, ale są i odmiany, które można uprawiać w gruncie na działce.

Najbezpieczniej, by wyrastały w miejscu jasnym, ale niezbyt mocno nasłonecznionym. Aby je uprawiać, najłatwiej kupić gotowe sadzonki chryzantemy. Należy je posadzić wiosną lub latem, obowiązkowo używając nawożonej ziemi – można użyć zarówno kompostu, jak i sztucznego. Konsystencja nawozu powinna być najlepiej płynna.

Chryzantemy doniczkowe

Autor: Verity Cridland
Źródło: http://www.flickr.com

Gdy używamy nawozów sztucznych, istotne jest ich spowolnienie lub stopniowe rozłożenie, ponieważ nadmiar może utrudnić kwitnienie. Inną niebagatelną czynnością jest tzw. uszczykiwanie, czyli usuwanie niezdrewniałych gałązek tak, by pozostało pod tym miejscem ok. 7 liści. Trzeba to zrobić trzy razy w ciągu hodowli roślin. Pozostałe użyteczne zabiegi pielęgnacyjne to podcięcie pędów o 2/3 podczas zimowania oraz uważne nawożenie, ponieważ chryzantemy czerpią dużo składników mineralnych. Gleba powinna być przepuszczalna i mieć pH między 5,2 a 7,5.

Podczas zimowania niezrównanym pomysłem jest zakrycie chryzantem gałęziami świerkowym lub torfem, ale w żadnym wypadku liśćmi z powodu wrażliwości tych roślin na wilgoć. Można kupić również odmiany odporne na mróz, np. złocień ogrodowy, odmianę Beatrice lub chryzantemę skandynawską – są one bardziej długowieczne i bez trudu można je hodować jako rośliny wieloletnie. Po przezimowaniu dobrze jest przenieść rośliny do ciepłego, dobrze oświetlonego miejsca. Należy pamiętać, że chryzantemy są wysoce wrażliwe na mszyce i grzyby, dlatego ich mocne oświetlenie jest bardzo istotne w tym okresie. W razie pojawienia się mszyc lub mączniaka prawdziwego, należy opryskać odpowiednim środkiem owadobójczym i powtórzyć oprysk co najmniej dwa razy.

Chryzantema zwykle ma wzrost ok. 30 cm, ale są przypadki, kiedy może urosnąć na nawet 1 metr (więcej).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *