Rola słoików w spiżarni

Bez względu na to, jakim gabarytem kuchni rozporządzamy w naszym domu czy mieszkaniu, niezbędny jest nam system, który zapewni nam praktyczne zagospodarowanie dostępnej przestrzeni. Najbardziej pierwotnym poziomem, który powinniśmy wziąć pod uwagę, jest przechowywanie i składanie produktów żywnościowych.

Słoiki

Źródło: garneczki.pl

Istotne jest to, żeby wszystkie artykuły, jakie najczęściej używamy, znalazły się w zasięgu ręki. Bardzo przydatne okazują się szklane słoiki, które nie tylko pozwalają momentalnie zobaczyć, co się w nich mieści, ale dodatkowo bardzo często pełnią również funkcję dekoracyjną. Ozdobne słoiki przeważnie wykonane są z grubego szkła z szykownymi tłoczeniami i wyrzynaniami. Cudnie wyglądają na regałach, ale przede wszystkim zapobiegają czerstwieniu czy zwilżeniu jedzenia.

Słoiki okrągłe lub oryginalniejsze słoiki kwadratowe wykorzystujemy z reguły do przechowywania produktów suchych i sypkich. Wkładamy do nich mąkę, cukier, sól kuchenną, kasze, pasty (makaron spaghetti w specjalnych, wysokich słojach) czy płatki śniadaniowe. Pasują także do ziarnistej kawy (szczególnie słoiki – różnego rodzaju słoiki na hermetyczne, które ochraniają przed utratą aromatu), liściastej herbaty, a także malutkich ciasteczek, cukierków czy suszonych owoców. Dobrym rozwiązaniem jest opatrzenie słoików eleganckimi naklejkami z napisami zawierającymi informację o zawartości. Interesująco reprezentują się również wygodne do zamykania i otwierania słoiki z klamrą. Nieraz na półkach gromadzimy też niewielkie słoiki na przyprawy, takie jak bazylia, oregano, ziela prowansalskie, gałka muszkatołowa, curry i inne.

Słoiki w domostwie są również koniecznym elementem, potrzebnym do własnej produkcji przeróżnych zapraw, marmolad, konfitur i innych przetworów. Słoiki do zapraw i przetworów charakteryzują się dużą objętością i szczelnością. Za każdym razem należy pamiętać o ich odpowiednim wyparzeniu i przygotowaniu. Ogromną popularnością cieszą się słoiki z zakrętką twist, a także tak bardzo często wykorzystywane nie tylko przez nasze babcie słoiki weck. Popularne wecki posiadają szklane wieczka z grubego szkła, a także gumowe uszczelki, które z powodzeniem nadają się do wielokrotnego użytku. Wecki charakteryzuje zwiększona wytrzymałość i niepowtarzalna wodoszczelność, dzięki czemu gwarantują perfekcyjne zabezpieczenie domowych przetworów. Osobną kategorią pozostają wysoko pojemnościowe (kilku litrowe i większe) słoje do ogórków kiszonych bądź małosolnych, jednego z ulubionych tradycyjnych polskich przysmaków.

Wodoszczelne słoiki z pokrywką służą nie wyłącznie do pojemniki do przechowywania żywności w kuchni bądź przygotowywania przetworów, ale to także rewelacyjny i zdrowy sposób na przenoszenie i przewożenie żywności. Pozwalają one na utrzymanie naturalnego smaku i aromatu jedzenia. Właściwie wyparzone nie pochłaniają aromatów, dzięki czemu można je wykorzystywać do przerozmaitych produktów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *